sobota 28. února 2015

Jablečný koláč s nádechem Vánoc


Už je čas na vánoční recepty. Začneme třeba tímto jablečným koláčkem, který úžasně provoní celou kuchyň a kdybych ho nepekla už v říjnu, byla bych si naprosto jistá, že už Vánoce jsou. S tímhle koláčkem budete mít vánoče i v červenci :D



Suroviny:
Těsto:
180g hladké mouky
100g rostlinného tuku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Jablečná směs:
3 jablka
2 vanilkové cukry
2 lžíce medu
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
pár kapek citronové šťávy (prostě tam trochu cmrdněte :D)
2 lžíce rumu
1 vanilkový pudink
250ml vody
hrst rozinek

Na ozdobení:
vlašské nebo jiné ořechy (ale vlašské jsou nejlepší :D)

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí a kousky tuku a vypracujeme hladkou kouličku. I když se vám asi bude zdát, že se to v životě nemůže povést, nakonec se to povede. Když jsem to zvládla já, tak musí každej :D Těsto pak dáme asi na 25 minut odpočinout do lednice a mezitím si uděláma jablečnou směs.
Jablka oloupeme a nastrouháme. Dáme je do hrnce a přidáme vanilkové cukry, med, skořici a perníkové koření. Jablka zalijeme po jejich okraj vodou. Zkrátka tak, aby trošku plavaly, všechno dobře promícháme a dáme na sporák vařit. Po chvíli zahřívání přidáme citronovou šťávu a rum a zamícháme a necháme společně probublávat, občas promícháme. Vaříme na nižším plameni.Těsto, které se nám zatím uleželo vyndáme z ledničky a vymačkáme do olejem vymazané koláčové formy. Pak propícháme vidličkou, aby nevytvářelo bubliny a nezkazilo nám tím tvar koláče.
Vanilkový pudink si rozmícháme ve 250ml vody a vmícháme do vroucích jablek. Potom mícháme do zblbnutí, dokud nám směs výrazně nezhoustne. Poté přidáme hrstku rozinek (nemusíte, jestli nechcete, ale mě se tam prostě hodily) a ještě chvíli mícháme a koukáme se, jak nám směs krásně houstne. Když se vytvoří takový pudink, nalijeme směs na vymačkané těsto do formy. Asi se vám tam nebude vejít všechno, mě trošku zbylo, ale on se vždycky najde někdo, kdo ten zbytek ochotně a s chutí sní, že? :D-
Koláč můžeme ještě dozdobit oříšky a pak ho pečeme asi při 180-200°C asi tak hodinku. Ano, peče se dlouho, ale výsledek stojí za to. Ke konci doporučuju výkon trouby stáhnout.


Možná se vám zdá, že v jablečné směsi je nějak moc sladidla. Původně tam byla jen jedna lžíce medu a jen jeden vanilkáč, ale nakonec jsem to množství zdojnásobila, protože těsto koneckonců sladké není a jestli ten koláč má někdo doma jíst, tak to prostě sladké být musí. :D Ale samozřejmě, pokud to nepotřebujete mít sladké, klidně uberte a oslaďte si to podle svého uvážení. Kdybych ho dělala jen pro sebe, asi bych tam toho dala mnohem míň, protože mě vážně stačí málo, aby mi něco připadalo sladké. Jablíčka jsou podle mě sladká dost sama o sobě :D


Takže přeji dobrou chuť :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)